Skip to content

Vrouwelijk schoon

27 april 2015

Een vraag die ons allemaal wel eens bezighoudt, is: Waarom komt er (bijna) geen vrouwelijk schoon voor in de serie? Laatst was ik in de gelegenheid om het aan Arie te vragen, toen hij even in Nederland was.

 

Jammer dat je dit plaatje niet kunt zien!

Vlak vóór hun Buick stond een aardig uitziend meisje

 

“Ach,” zei Arie en hij maakte een brede armzwaai, “belangstelling voor het vrouwelijk schoon paste nu eenmaal niet in jongensboeken toendertijd. Toen we ons eerste avontuur beleefden, waren we echt nog broekies, maar in de latere jaren hadden we best belangstelling voor dames. Alleen, wat moet een schrijver van avonturen daarmee? Het hield gewoon geen verband met onze avonturen, het stond er los van. Echte rokkenjagers zijn we trouwens nooit geweest, geen van drieën.”

“Zo’n verhaal in zo’n boekje is toch altijd een gestileerde weergave van een avontuur. Willem heeft vaak genoeg dingen veranderd of toegevoegd. Het gaat erom dat het een vlotlopend verhaal is, niet om details zoals of het nou een dubbeltje of een kwartje was. Jan kon zich er nog wel eens kwaad over maken, als Willem naar zijn zin te ver was gegaan, als er dingen niet klopten, maar dan zei ik altijd: Janneman, wat maakt dat nou uit! Als het verhaal er nou spannender door wordt.

Eén van de mooiste voorbeelden van dingen die Willem toegevoegd heeft, zijn de gesprekken tussen de filmbaas Barnabas Brodi en zijn ondergeschikte, privé-secretaris Stefan.
Wij wisten – en weten – totaal niet wat die twee besproken hadden; ik had Willem alleen verteld wat voor een komische indruk zij op mij maakten. Vervolgens verzint Willem er een compleet verhaal bij. Een fantastisch verhaal, mag ik wel zeggen. Fantastisch gewoon.”

(Dit artikel heb ik in 2001 geschreven voor de Bob Evers-mailinglist.)

From → Kunst

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: