Skip to content

Laniakea

7 maart 2015

Als kind vond ik het leuk om mijn adres te noteren met zoveel mogelijk uitbreidingen, zoveel mogelijk hiërarchische lagen. Dat zag er dan zo uit:

 

Reinhard Beskers
’t Rikkelder 24
Ruurlo
Achterhoek
Gelderland
Nederland
Europa
Aarde
Zonnestelsel
Melkwegstelsel
Heelal

De postcode bestond toen nog niet in Nederland.

Er zijn nog wat lagen aan toe te voegen:

Berkelland

Destijds was Ruurlo nog een zelfstandige gemeente. Ook toen had ik onderscheid kunnen maken tussen het dorp Ruurlo en de gemeente Ruurlo, maar daar heb ik nooit aan gedacht. Tegenwoordig is het dorp Ruurlo onderdeel van de gemeente Berkelland.

Terra

Dit is geen toevoeging natuurlijk, want die stond er al. De aarde wordt ook wel Terra genoemd. Dat is gewoon het Latijnse woord voor aarde. Aangezien twee derde van haar oppervlak uit water bestaat, was het logischer geweest haar Aqua te noemen.

Lokale Bel – diameter 700 ly

De afgelopen 5 à 10 miljoen jaar bevindt ons zonnestelsel zich in een zeer dunbevolkt deel van ons melkwegstelsel, de Lokale Bel. Deze heeft een diameter van 200 à 700 lichtjaar.

Galaxis – diameter 120.000 ly

Laat ik ons melkwegstelsel maar de naam Galaxis geven, ik weet niet of dat gebruikelijk is, of dat galaxis gewoon een ander woord voor melkwegstelsel is. In ieder geval zijn er vele melkwegstelsels. Het onze bevat volgens prof. Dijkgraaf ongeveer 100 miljard sterren. Volgens de wikipedia bevat het 200 miljard of misschien wel 400 miljard sterren. De diameter van Galaxis is 100.000 à 150.000 lichtjaar.

Lokale Groep – diameter 10 M ly

De Lokale groep is een groep van 30 à 40 sterrenstelsels. Een sterrenstelsel is een melkwegstelsel. Als een groep uit meer dan 50 sterrenstelsels bestaat, dan spreekt men van een cluster. De Lokale Groep heeft een diameter van 10 miljoen lichtjaar.

Canes Venatici Wolk – diameter > 40 M ly

Deze wolk bestaat uit een paar clusters. Zijn diameter is meer dan 40 miljoen lichtjaar.

Virgosupercluster – diameter 150 M ly

Het supercluster waar wij wonen wordt ook wel het Lokale Supercluster genoemd. Zijn diameter is 110 miljoen à 150 miljoen lichtjaar.

Laniakea – diameter 520 M ly

Laniakea is een groter supercluster, met een diameter van 520 miljoen lichtjaar, waarvan Virgosupercluster deel uit maakt. Het bleek dat ons supercluster veel groter was dan gedacht. Het nieuwe supercluster werd Laniakea genoemd. Een mooie naam, ik woon in Laniakea, dat klinkt. Het is tenminste een echte naam, niet zoiets vaags als “ons” zonnestelsel, “ons” melkwegstelsel.

Waarneembare heelal – diameter 93 G ly

Zou het waarneembare heelal slechts een klein stukje van het hele heelal zijn? In ieder geval is het waarneembare heelal nu uitgedijt tot een diameter van 93 miljard lichtjaar.

Buren

Op ieder niveau zijn er buren aan te wijzen, behalve mogelijk op het hoogste. Enkele plekken waar wij niet wonen:

Alpha Centauri – afstand 4,4 ly

De dubbelster Alpha Centauri vormt samen met de veel zwakkere Proxima Centauri een drievoudig stelsel, dat zich van alle sterren het dichtst bij ons zonnestelsel bevindt.

Andromeanevel – afstand 2,54 M ly

Het dichtstbijzijnde sterrenstelsel. Het is groter dan Galaxis. De Andromedanevel heeft een diameter van 250.000 lichtjaar.

Virgocluster – afstand 50 M ly

Dit is een zeer zwaar cluster dat uit ongeveer 2000 sterrenstelsels bestaat. Het heeft een diameter van 4,4 miljoen lichtjaar en vormt het centrum van Virgosupercluster.

CfA2 Grote Muur – afstand 300 M ly

Een muur van superclusters. De Grote Muur meet 500 M ly × 300 M ly × 15 M ly. Het heeft dus echt de vorm van een muur, want de lengte en breedte zijn groot ten opzichte van de dikte. Hij bevindt zich op een afstand van ongeveer 300 miljoen lichtjaar. Maakt ons supercluster ook deel uit van een muur? Voor zover ik weet is dat niet bekend.

Legenda

ly = light year = lj = lichtjaar
M = mega = miljoen
G = giga = miljard

From → Wetenschap

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: