Skip to content

Argumenten

4 februari 2013

Mensen hebben ideeën en gedragingen die onlogisch en tegenstrijdig kunnen lijken. Logische modellen hebben moeite om dat te verklaren. Zou een systeem dat slechts bestaat uit een stapel argumenten dat wel kunnen verklaren?
Laten we eens kijken naar de aard van argumenten. Wat zijn argumenten? Hoe gedragen argumenten zich? Hoe verhouden argumenten zich tot elkaar?
Als je iemand probeert te overtuigen, gebruik je argumenten. Hoe meer argumenten je gebruikt, hoe groter de kans is dat je hem overtuigd van je standpunt. Het overtuigen wordt moeilijker als iemand al bepaalde tegenargumenten bezit. Je merkt dat eenmaal aanwezige argumenten niet meer weg gaan. Soms kun je iemand wijzen op een tegenstrijdigheid in zijn argumentatie. Kennelijk kunnen argumenten tegenstrijdig zijn, anders dan je in een logisch systeem zou verwachten. Soms zijn mensen zich niet bewust van zo’n tegenstrijdigheid. En als je iemand daarop wijst, dan ontstaat er een nieuwe waarheid door een nieuw argument dat iets met die oude argumenten doet. Oude argumenten verdwijnen niet, maar hun uitwerking kan wel verkleind worden door nieuw toegevoegde argumenten.
Je merkt dat een nieuw argument veel meer invloed heeft dan het herhalen van oude argumenten. Dat roept de vraag op of een argument meerdere keren kan voorkomen. Het herhalen van argumenten heeft wel enig effect. Betekent dit dat de argumenten meermalen voorkomen? Of zijn het in feite een aantal argumenten die niet precies gelijk zijn? Een kind herinnert zich bijvoorbeeld dat hij moet uitkijken bij het oversteken en hij herinnert zich ook dat zijn moeder dat tien keer heeft gezegd. Bestaat het argument tien keer? Of zijn er slechts twee argumenten? 1. Kijk uit bij het oversteken. 2. Mijn moeder heeft dit tien keer gezegd.
Samengevat hebben argumenten de volgende eigenschappen:
1. Ze zijn blijvend. Eenmaal in het hoofd zijn ze niet meer te verwijderen.
2. Binnen een systeem kunnen argumenten tegenstrijdig zijn.
3. Om een tegenstrijdigheid op te lossen zijn een of meer nieuwe argumenten nodig.
4. Een nieuw argument is in het algemeen sterker dan de herhaling van een oud argument.
5. Het is nog een open vraag of een argument meermalen kan voorkomen.
English version

From → Wetenschap

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: